Despre uleiurile esentiale de la Young Living
– partea a 2-a
Continuare de aici
Cum se obtin uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale se obtin in urma procesului de distilare a plantelor ceea ce le da puterea deosebita prin concentratia chimica complexa. Astfel, fiecare ulei consta din sute de compusi chimici diferiti si unici. De aceea, sunt mai puternice decat plantele uscate. Uneori e nevoie de o intreaga planta sau mai mult pentru a obtine o picatura de ulei esential distilat. Ele difera de uleiurile vegetale grase pe care le folosim la gatit. Acestea sunt alcatuite din molecule mult prea mari pentru a patrunde la nivel celular, de aceea nu au proprietati vindecatoare asemenea uleiurilor esentiale. In timp, acestea se oxideaza si devin rancede si nu sunt antimicrobiene. Uleiurile esentiale sunt diferite de tincturile din alcool si solutiile apoase (ceaiurile) din plantele medicinale, care au si ele puteri vindecatoare. Daca uleiul e eficient pentru o anumita afectiune, tincturile si solutiile pot fi eficiente pentru altele si este posibil ca, acestea din urma, sa nu dea rezultate in cazul afectiunilor pentru care sunt eficiente uleiurile esentiale.
Capacitatile de vindecare ale medicamentelor produse de om, nu se compara cu cele ale uleiurilor esentiale. Produsele farmaceutice nu au forta vietii, inteligenta si energia vibrationala care se gasesc in uleiurile tamaduitoare. Medicamentele de sinteza care se prescriu au toate efecte secundare nedorite. Nici un medicament nu vindeca cu adevarat. Mai mult chiar, cand se iau mai multe medicamente odata, acestea pot intra in “conflict”. Se pot produce interactiuni periculoase.
Comparati acest aspect cu uleiurile esentiale: acestea nu au efecte secundare, ele pot vindeca cu adevarat. Atunci cand se folosesc mai multe uleiuri odata, ele actioneaza in armonie. Nu se produc interactiuni periculoase, uleiurile sunt din acest punct de vedere, sigure. Acesta e motivul pentru care oricine le poate folosi fara supravegherea medicului sau fara o prescriere medicala. De aceea, uleiurile esentiale merita respectul de a fi prezentate corect, pentru o educatie corespunzatoare privind abordarea stiintifica a aromaterapiei.
Uleiurile esentiale sunt substante complexe.
Uleiurile esentiale nu sunt substante simple, ci sunt mozaicuri de sute de compusi chimici diferiti. Orice ulei esential poate contine intre 80-300 compusi chimici. Un ulei esential ca levantica este foarte complex, cu numerosi compusi chimici care contribuie cu totii la efectele terapeutice ale acestui ulei esential.
De exemplu, uleiul esential de busuioc, poate avea actiuni terapeutice diferite, in functie de chimia sa. Uleiul esential de busuioc bogat in linalool sau fenol e folosit pentru proprietatile antiseptice, uleiul esential de busuioc bogat in metil cavicol e mai mult antiinflamator decat antiseptic, iar uleiul esential de busuioc, bogat in eugenol, are efecte atat antiseptice cat si antiinflamatorii.
Modul de distilare are efecte dramatice asupra chimiei si actiunii medicinale a uleiurilor esentiale. Uleiurile provenite din a 2 a si a 3 a distilare a acelorasi plante, cu siguranta nu vor fi asa de puternice (ca si concentratie, fata de cele extrase la prima distilare).
De asemenea, temperatura si presiunea distilarii influenteaza compusii chimici ai uleiurilor esentiale. O temperatura si presiune ridicate, determina o calitate inferioara a compusilor chimici – aceasta descompune multi dintre compusii aromatici delicati ai uleiurilor esentiale, dintre care unii sunt responsabili pentru actiunea terapeutica.
O mare ingrijorare o reprezinta faptul ca unele uleiuri sunt amestecate cu compusi chimici sintetici. (De ex., uleiul esential de tamaie pur e amestecat cu solvent fara culoare si miros – dietilftalat). Din aceasta cauza exista multe asa zise “uleiuri esentiale” ieftine pe piata. Atentie! Uleiurile esentiale cu adevarat valoroase pentru sanatatea organismului sunt scumpe deoarece prin procese tehnologice complexe pastreaza valoarea chimica si terapeutica a sevei fiecarei plante.
Franta e cel mai mare producator de ulei esential de levantica si conform statisticilor de export, aceasta exporta 30.000 tone, dar in realitate se obtin 1000 tone de ulei esential de levantica. De unde provin restul de 29.000 tone exportate? Ceea se se vinde de multe firme ca ulei esential de levantica este un hibrid – lavandin – diluat cu acetat linalil sintetic pentru a ii imbunatati mirosul. Apoi se adauga solventi fara miros care cresc volumul si se vinde ca ulei de levantica. In SUA, pentru fiecare kg de ulei esential pur produs, se estimeaza ca sunt create intre 10-100 kg ulei sintetic. Adesea, uleiul de lavandin e incalzit termic pentru a evapora camforul si apoi e diluat cu acetat linalil sintetic. Majoritatea celor care cumpara nu stiu diferenta si sunt bucurosi sa cumpere mai ieftin la diferite surse. Uleiurile esentiale diluate cu compusi sintetici cauzeaza iritatii si arsuri ale pielii.
Singurul mod de a distinge daca un ulei esential e autentic sau diluat, consta in testarea analitica riguroasa cu gas cromatograful. Totusi aceasta testare nu identifica forma chimica naturala fata de cea sintetica. De aceea, e foarte simplu sa fabric uleiuri esentiale diluate, care miros bine. Din pacate sunt multe uleiuri esentiale pe piata care sunt diluate, de aceea au un alt pret, mai mic.
Cum diferentiem aceste 2 categorii?
Young Living e singura firma care are propriile ferme agricole in EU, Franta, Utah, Idaho, Ecuador, unde distilarea se face la temperatura si presiune scazute, iar in plus pentru uleiurile pe care le cumpara, pentru determinarea calitatii lor, Gary Young merge la distilerii personal si inspecteaza procesul de distilare, dezvolta o relatie personala cu producatorii si distileriile.
Alti factori care influenteaza aspectul terapeutic al unui ulei essential il constituie partea plantei din care se obtine uleiul, conditiile de sol, fertilizatorii (organic sau chimic), regiunea geografica climatica, altitudinea. De exemplu uleiul esential de levantica obtinut intr-o regiune a Frantei poate avea nivelul de camfor ridicat (1 in loc de 0,5), din cauza distilarii ei cand era prea verde. Din aceste motive, uleiurile esentiale de la Young Living sunt cele mai pure, respecta si indeplinesc standardele AFNOR si ISO. De aceea Young Living e lider in uleiuri esentiale si practic nu are competitor, introduce pentru prima data pe piata uleiuri noi, care nu exista. Gary Young are misiunea de a descoperi uleiuri noi a caror beneficii consta in felul cum ne afecteaza sanatatea si nu acela ca miros bine. Cand doresti sa cumperi un ulei esential e bine sa cunosti integritatea firmei care vinde uleiurile esentiale.
Mai multe informatii utile despre aceste uleiuri gasiti aici.
Mai multe articole despre uleiuri esentiale puteti sa cititi aici.
Daca doresti sa comanzi uleiurile esentiale de la Young Living cu 24% mai ieftin, poti sa te inscrii folosind ID-ul 3183716 (cu mentiunea ca pentru Europa nu trebuie sa luati Starter Kit, inscrierea este gratuita).
Leave A Comment