Metodele de extractie a uleiurilor esentiale

Distilarea

Este o metoda de extragere a uleiurilor esentiale care presupune folosirea unui dispozitiv de distilare cu aburi, la presiune controlata, care functioneaza in felul urmator: plantele se fierb sau se trec prin aburi si datorita caldurii se elibereaza molecule de uleiuri esentiale care sunt purtate printr-un tub si recoltate intr-un vas de racire unde se lichefiaza. Lichidul rezultat contine ulei si apa si prin separare se obtin uleiul esential si apa florala.

Presarea

Prin presarea cojilor de fructe, se obtin uleiurile esentiale din citrice. Presarea se poate face manual, desi nu se mai practica datorita lipsei de productivitate sau la scara industriala cu ajutorul unor prese mecanice. In general se obtin astfel uleiurile esentiale de bergamota, lamaie, mandarina sau portocala.

Extractia cu solventi

Extractia cu solventi presupune utilizarea unor compusi chimici asa cum sunt benzenul si hexanul. In urma acestui proces rezulta tipuri de uleiuri diferite de cele esentiale:

  • uleiurile absolute au un aspect gros, cleios si se obtin prin intermediul solventilor, din plante ca: trandafirul, iasomia si neroli.
  • uleiurile de rasinoase se extrag tot cu ajutorul solventilor din cleiurile de arbore si din rasini.
    Se foloseste cand plantele au un continut mic de uleiuri volatile sau cand uleiurile isi schimba compozitia chimica. Cei mai utilizati solventi sunt eterul de petrol (pentru flori), benzina (pentru obtinerea rasinilor), alcoolul, grasimi etc.

Este un proces mai complicat si este folosit pentru plantele care sunt foarte sensibile si nu ar rezista procesului distilarii. Din nou, are mai multe variante: macerarea, enfleurajul, extractia cu CO2 etc.
Metoda uzuala implica aplicarea materialului aromat pe site din metal intr-un container, solventul este aplicat peste ele dupa care este lasat sa se vaporizeze lasand in urma o substanta numita “beton” (in engleza – concrete) formata din uleiul esential si stearopten. Uleiul aromat este extras pe urma cu ajutorul alcoolului rezultand cea mai pura substanta.
In cazul extractiei cu solventi, uleiul rezultat contine si reziduuri de solventi, ceea ce inseamna ca nu este un ulei pur, asa cum este cel obtinut prin distilare.

Extractia cu dioxid de carbon

Se foloseste in industria parfumurilor, este o metoda costisitoare pentru ca foloseste o tehnologie destul de scumpa. Uleiurile rezultate sunt de foarte buna calitate, sunt pure si nu contin reziduuri.

Filtrarea

Este o metoda moderna, rapida si simpla asemanatoare distilarii si presupune trecea unui jet de abur peste planta suspendata de un grilaj. Se obtine in final ulei esential si apa florala.

Macerarea

Un procedeu foarte cunoscut, simplu, care se poate pune in practica si acasa si presupune amestecarea plantelor cu ulei vegetal timp de mai multe zile, determinand descompunerea plantei. Amestecul se agita zilnic. Se obtine un ulei de masaj care a absorbit uleiurile esentiale din plantele utilizate, asa cum este uleiul de morcov, de sunatoare, galbenele, melisa, roinita.

Mai multe articole despre uleiuri esentiale puteti sa cititi aici.


Daca doresti sa comanzi uleiurile esentiale de la Young Living cu 24% mai ieftin, poti sa te inscrii folosind ID-ul 3183716 (cu mentiunea ca pentru Europa nu trebuie sa luati Starter Kit, inscrierea este gratuita)
.

Inscriere Young Living