Secretul eficacitatii uleiurilor esentiale
Ani de zile s-a considerat ca tesuturile interstitiale ale creierului, au servit ca bariera pentru a impiedica substantele nocive de a ajunge la neuronii din creier si lichidul cefalorahidian.
In loc de bariera, ar fi mai corect sa le consideram ca o sita sau un filtru prin care pot trece doar moleculele de o anumita dimensiune sau mai mica ca aceasta. Cele mai multe dintre moleculele substantelor folosite in chimioterapie sunt prea mari pentru a trece prin filtrul sange-creier, motiv pentru care medicii spun ca, chimioterapia nu functioneaza in cazul cancerului la creier. Unele dintre molecule mai mici pot penetra acest filtru, dar nu este cazul, in intregime, al medicamentelor recomandate.
Medicii nu stiu sigur, dar se pare ca, in scopul de a traversa bariera sange-creier, pot trece doar moleculele cu o greutate moleculara mai mica de 800-1000 unitati de masa atomica (amu). Solubilitatea lipidica pare a fi un alt factor care faciliteaza trecerea prin bariera sange-creier. Moleculele solubile in apa nu patrund, de obicei, in tesutul cerebral, chiar si atunci cand au o greutate foarte mica. Toate moleculele de uleiuri esentiale au o greutate foarte mica si sunt, de asemenea, solubil lipidice.
De fapt, atunci cand vine vorba de uleiuri esentiale, acesteasunt compuse din molecule mici (cu o greutate moleculara mai mica de 500 de unitati de masa atomica). Singura modalitate ca moleculele sa fie aromatice este ca moleculele sa aiba o greutate atat de mica, incat sa se disperseze imediat in aer, ca sa fie preluate de neuronii olfactivi din nas si sa fie astfel detectate ca mireasma sau parfum, prin simtul mirosului.
De aceea, uleiurile baza folosite la gatit sau cele de masaj, cum ar fi cele din seminte de struguri, din nuci, din seminte de susan, floarea soarelui, migdale, ulei de masline si alte uleiuri din seminte presate la rece, nu sunt aromatice. Ele au o oarecare mireasma, dar nu se disperseaza in cateva minute in intreaga camera, ca atunci cand se deschide o sticluta de ulei esential de menta, isop sau scortisoara. Uleiurile esentiale obtinute din toate speciile de plante, traverseaza bariera sange-creier.
Acest lucru le face unice pentru a aborda boala, nu doar la un nivel fizic, ci la un nivel fundamental, respectiv acela al emotiilor, care sunt adesea cauza principala a bolii fizice.
Datorita structurii moleculare mici a componentelor unui ulei esential, ele sunt extrem de concentrate. O picatura de ulei esential contine aproximativ 40 de milioane de trilioane de molecule. Numeric, aceasta este o cifra care incepe cu 4, urmata de 19 de zerouri: 40.000.000.000.000.000.000. Avem 100 de trilioane de celule in corpul nostru. Dar o picatura de ulei esential contine suficiente molecule pentru a acoperi fiecare celula din corpul nostru, cu 40.000 de molecule.
Avand in vedere ca este nevoie de o singura molecula de un anumit fel pentru a deschide receptorii unei celule si a comunica cu ADN-ul pentru a modifica functia celulara, puteti intelege de ce, simpla inhalare a unei cantitati mici de vapori de ulei esential, poate avea efecte profunde asupra organismului, creierului si emotiilor. Uneori, prea multe molecule de ulei incarca receptorii celulelor si acestia „ingheata”, fara a mai reactiona, pe cand o cantitate mai mica ar fi fost suficienta. De aceea, spunem ca, atunci cand se utilizeaza uleiuri, “uneori mai putin este mai bine.” Uneori, mai mult este mai bine, de asemenea. Cunoasterea diferentei dintre acestea doua este arta aromoterapiei.
Uleiurile esentiale sunt amestecuri de zeci, chiar sute de constituenti, care, la randul lor, sunt compusi din carbon si hidrogen si, uneori, oxigen.
Fenilpropanoide
Fenilpropanoidele sunt, de asemenea, numite hemiterpene. Exista zeci de varietati de fenilpropanoide. Acestea se gasesc in uleiurile esentiale de:
- cuisoare (90%) Clove
- cassia (80%), care se gaseste doar in set-ul “12 Uleiuri Biblice” Twelve oils of Ancient Scripture kit
- busuioc (75%) Basil
- scortisoara (73%) Cinnamon Bark
- oregano (60%) Oregano
- anason (50%)
- menta (25%) Peppermint
In timp ce fenilpropanoidele pot crea conditii in care virusii si bacteriile neprietenoase nu pot trai, cea mai importanta functie a fenilpropanoidelor este ca, ele curata receptorii celulelor. Fara receptori curati, celulele nu pot comunica si se manifesta disfunctii in corp, care se manifesta ca boala.
Monoterpene
Se estimeaza ca exista 2.000 de varietati de monoterpene. Monoterpenele se gasesc in majoritatea uleiurilor esentiale:
- galbanum (80%) Galbanum
- angelica (73%) Angelica
- isop (70%) Hyssop
- cistus (54%) Cistus
- menta (45%) Peppermint
- ienupar (42%) Juniper
- tamaie (40% ) Frankincense
- molid (38%) Idaho Blue Spruce
- pin (30%) Pine
- chiparos (28%) Cypress
- smirna (25%) Myrrh
In timp ce monoterpenele ofera o varietate de proprietati de vindecare, capacitatea cea mai importanta a monoterpenelor este faptul ca acestea pot reprograma informatia scrisa gresit in memoria celulara. Cand are loc o codificare improprie in ADN, celulele nu mai functioneaza corespunzator si se manifesta boli, inclusiv boli letale, cum ar fi cancerul.
Sescviterpene
Exista mai mult de 10.000 de tipuri de sesquiterpene. Sescviterpenele sunt constituentii principali ai uleiurilor esentiale de:
- cedru (98%) Cedarwood
- vetiver (97%) Vetiver
- nard (93%) Spikenard
- santal 90% Sandalwood
- piper negru (74%) Black pepper
- patchouli (71%) Patchouli
- smirna (62%) Myrrh
- ginger (59%) Ginger
- galbanum, onice (acesta se gaseste doar in set-ul “12 Uleiuri Biblice”)
- tamaie (8%).
Moleculele de sescviterpene transporta molecule de oxigen la celule, la fel cum face hemoglobina in sange. Sescviterpenele pot, de asemenea, sterge sau deprograma codurile scrise gresit in ADN. Sescviterpenele sunt considerate a fi deosebit de eficace in lupta împotriva cancerului, deoarece problema de baza cu o celula canceroasa este ca acesta contine informatii gresite, iar sescviterpenele pot sterge aceste informatii eronate. Totodata, oxigenul transportat de moleculele de sescviterpene, creează un mediu in care celulele canceroase nu se pot reproduce. Prin urmare, sescviterpenele „iau celulele canceroase la pumni” din doua parti: una care dezactivează comportamentul codificat neadecvat al lor si una care opreste cresterea lor.
Asociatia Americana Medicala (AMA), a afirmat ca, daca ar gasi o substanta, care ar trece de bariera sange-creier, ar putea sa gaseasca un remediu pentru boli cum ar fi boala Lou Gehrig, scleroza multipla, Alzheimer si Parkinson. Astfel de substante exista deja si au fost disponibile inca din vremuri stravechi. Acestea sunt, desigur, uleiurile esentiale – in special cele care contin molecule de sescviterpene, care oxigeneaza creierul.
Lovitura tripla de gratie!
Aceasta se numeste prescurtat “PMS”, fiind o combinatie de fenilpropanoide, monoterpene si sescviterpene, gasite in uleiurile esentiale. Este foarte puternica in abordarea multor conditii de boala si leziuni. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta combinatie ofera urmatoarele:
- In primul rand, cureti receptorii celulelor, ceea ce permite transferul adecvat de hormoni, peptide, neurotransmitatori, steroizi si alti mesageri intracelulari. (Fenilpropanoidele fac acest lucru.)
- In al doilea rand, deprogramezi sau stergi informatiile eronate stocate in memoria celulara a ADN-ului. (Sescviterpenele fac acest lucru.)
- In al treilea rand, reprogramezi celulele cu informatiile corecte, astfel incat acestea sa poata functiona corect. (Monoterpenele fac acest lucru.)
Aceste trei clase de componente chimice sunt explicatia pentru faptul ca, uleiurile esentiale pot determina, uneori, o vindecare, care este aproape instantanee si, de asemenea, permanenta. Uleiurile esentiale fac, pur si simplu, urmatorul lucru: readuc corpul inapoi la starea sa naturala de echilibru si de sanatate. In timp ce un ulei specific poate avea una sau doua dintre aceste trei clase de compusi, dupa caracteristicile lor chimice predominante, toate uleiurile biblice contin unele dintre ele sau pe toate la un loc. Acest lucru este unul dintre secretele privind abilitatile uimitoare de vindecare ale uleiurilor biblice.
Pe scurt: acesta este modul in care bariera sange-creier functioneaza si biochimia uneia dintre modalitatile prin care, uleiurile esentiale pot contribui la dobandirea vindecarii.
Acest articol este un extras din cartea „The Chemistry of Essential Oils Made Simple”, dr. David Stewart.
De acelasi autor gasiti in librarii o carte foarte buna „Uleiurile biblice tamaduitoare”.
Mai multe articole despre uleiuri esentiale puteti sa cititi aici.
Daca doresti sa comanzi uleiurile esentiale de la Young Living cu 24% mai ieftin, poti sa te inscrii folosind ID-ul 3183716 (cu mentiunea ca pentru Europa nu trebuie sa luati Starter Kit, inscrierea este gratuita).
Leave A Comment